Тръмп казва, че адвокатът му е предупредил прокурорите за обвиненията от 6 януари

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп каза, че неговите адвокати са предупредили Министерството на правосъдието (DOJ) да не го обвинява за бунта на Капитолия през 2021 г., по време на среща с федералните прокурори в четвъртък.

Тръмп, който отново търси Белия дом през 2024 г., също отхвърли съобщенията, че адвокатите му са били уведомени, че той скоро ще бъде обвинен.

„Адвокатите ми проведоха продуктивна среща с Министерството на правосъдието тази сутрин, обяснявайки подробно, че не съм направил нищо лошо, че съм бил посъветван от много адвокати и че едно обвинение срещу мен само ще унищожи още повече страната ни“, написа Тръмп в своята платформа Truth Social в четвъртък.

„По време на срещата не беше дадено известие — не се доверявайте на фалшивите новини за нищо!“

Миналата седмица Тръмп каза, че е получил писмо от специалния прокурор Джак Смит, който ръководи федералните разследвания на бившия президент, с молба да докладва пред голямо жури – разследващ орган, който одобрява наказателни обвинения.


Съобщава се, че писмото на Смит се отнася до предполагаемите опити на Тръмп да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г., при които тогавашният президент загуби от съперника си от Демократическата партия Джо Байдън.

Впоследствие привържениците на Тръмп щурмуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., за да попречат на удостоверяването на победата на Байдън.

Бившият президент републиканец продължава да твърди, че е загубил гласуването през 2020 г. поради широко разпространени изборни измами – невярно твърдение, за което много депутати от Демократическата партия и други наблюдатели твърдят, че е помогнало за стимулирането на бунта.

„Те не преследват хората, които са измамили на изборите. Те преследват само хората, които докладват или поставят под въпрос измамата“, каза той във видео, публикувано в социалните медии в сряда. „Това ще остане най-големият позор в американската история.“

В края на миналата година панел на Конгреса, който разследва нападението на Капитолия, препоръча наказателни обвинения срещу Тръмп, който води многолюдна надпревара за републиканската президентска номинация през 2024 г.

Бившият президент вече е изправен пред федерални обвинения по обвинения в неправилно боравене с класифицирани документи. Той се призна за невинен по обвиненията и процесът по делото е насрочен за май 2024 г., по-малко от шест месеца преди общите избори.


По-рано Тръмп беше обвинен в Ню Йорк по-рано тази година за предполагаемо фалшифициране на бизнес записи във връзка с плащане на тайни пари, направено на порнозвезда преди изборите през 2016 г. Той отрича неправомерни действия във всички случаи, отхвърляйки обвиненията като политически лов на вещици.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, който е преследван наказателно. Но щатските и федералните обвинения, пред които е изправен, не му пречат да се кандидатира или да служи като президент, ако бъде избран за втори мандат.

Смит беше назначен за специален прокурор миналата година, тъй като главният прокурор Мерик Гарланд – назначен от Байдън – се оттегли от разследвания, свързани с Тръмп, за да избегне всякакви конфликти на интереси.

Миналия месец Смит подчерта равенството пред закона, когато обяви обвиненията срещу Тръмп по делото за класифицирани документи.

„Имаме един набор от закони в тази страна и те важат за всички“, каза Смит пред репортери. „Прилагането на тези закони, събирането на факти – това е, което определя резултата от разследването, нищо повече, нищо по-малко.“

Байдън, който също се кандидатира за преизбиране и в крайна сметка може да се изправи срещу Тръмп за реванш, многократно отказа да коментира правни проблеми, свързани с неговия предшественик.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР